Animasyon (canlandırma), birkaç resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi ve kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu.
Animasyon, bilgisayar teknolojisi kullanılarak, özel yazılımlar ile 3 boyutlu vektörler kullanılarak elde edilen hareketli görüntülerdir. Bu işlemleri yapan kişilere genel olarak animatör denmektedir. Süreç içerisinde, animatör ilk olarak 3 boyutlu vektörel çizgiler kullanarak bir 3 boyutlu model oluşturur. Bu işlem bir heykeltıraşın heykel yapmasına benzemektedir ve modelleme olarak adlandırılmaktadır.
Günümüzde 3D Animasyon, medikal sunumlardan, mimari görselleştirmeye, bilgisayar oyunlarından, sinema filmlerine birçok alanda kullanılmaktadır. Bazı uzun metrajlı filmler tamamen 3D animasyon olarak hazırlanmaktadır. Toy Story (1995) bunların ilkidir.
3 Boyutlu animasyonların hazırlanmasında kullanılan yazılımlardan bazıları 3ds Max, Cinema 4D, Houdini, Maya, Blender ve Lightwave’dir.
Animasyon Bölümünün İş Alanları Nelerdir?
Serbest 3D sanatçı olarak çalışılabilir.
Özel kurumlarda eğitmen, dijital sanatçı veya tasarımcı olarak çalışılabilir.
Sanat danışmanı olarak çalışılabilir.
Grafik Tasarımcısı olarak çalışabilirler.
Reklam Tasarımcısı olarak çalışabilirler.
Güzel Sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında akademik ve öğretici eleman olarak çalışılabilir.
Üniversite ve yüksek okullarda seçmeli dersler sorumlusu olarak çalışılabilir.
Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarında genellikle en çok sorulan sorular figürlü kompozisyonlardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir. Bu sınavlarda her ne kadar zaman ve kâğıt ölçüleri farklılık gösterse de Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümüne öğrenci alan üniversiteler her iki sınavda da öğrenciye hayalden (imgesel) sorular sorabilirler. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği en iyi şey hem canlı model çizimlerinde hem de imgesel çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ve hayal gücünü sahip olmasıdır…
Özellikle Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarına girecek öğrencilerin başta insan anatomisi olmak üzere dinamik figür çizimi, figür ve mekân ilişkisi ve çizdiklerini üç boyutlu olarak görselleştirebilme becerisi oldukça önemlidir. Ayrıca animasyon bölümüne hazırlanan öğrenciler kurgusal anlatımlarını oluştururken kompozisyonlarını belli bir sıra dahilinde (storyboard) en az 3 – 4 faklı kadraj ile çizmelidirler. Bunun için yapılacak en iyi şey bakarak bol bol insan figürü (giyinik ve nü figür) çizmeli belirli bir zaman tutarak imgesel çalışmalar yapılmalı yapmalıdır. Böylelikle öğrenci Animasyon Bölümü yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini oluşturabilir.
Bu aşamada alanında profesyonel eğitmenlerden yardım almak öğrencinin kişisel gelişim süreci ve eğitim bilgisini doğru bir şekilde temellendirmesi açısından faydalı olacaktır…
ORTAK NOKTAMIZ SANAT! Öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz ile birlikte büyük bir aileyiz.Yenilikçi ve öğrenme odaklı tarzımız ile dolu dolu, keyifli ve öğrenerek geçireceğiniz bir ortam sunuyoruz.
Aşağıdaki Canlı Destek Hattı'na tıklayarak Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Tüm sorularınız için mesai saatlerimiz içerisinde en kısa sürede geri dönüş yapılacaktır.
Ekibimiz en kısa sürede size geri dönüş yapacaktır.